WW-uitkering

Bel 1838 voor meer informatie (90cpm)

Een WW-uitkering aanvragen

Als je arbeidscontract binnenkort afloopt, of wanneer je wordt ontslagen kom je wellicht in aanmerking voor een WW-uitkering. Deze moet je aanvragen via het UWV. De toetsing voor deze uitkering duurt normaal gesproken vier weken en je kunt deze vanaf één maand voor het einde van je arbeidscontract aanvragen. Wees er dus op tijd bij.

Werkloos? Bekijk de Checklist WW

DigiD

De meeste diensten van het UWV verlopen via een digitaal portal via de website. Om in te loggen heb je een DigiD code nodig. Dat is een persoonlijke login die ook door vele overheidsinstanties wordt gebruikt. Als je nog niet beschikt over een DigiD kun je die via DigiD.nl aanvragen. De aanvraag duurt circa vijf werkdagen, je hoeft maar eenmalig een persoonlijke DigiD aan te vragen die je vervolgens op alle sites kunt gebruiken die DigiD ondersteunen. Er zijn geen kosten verbonden aan deze aanvraag.

Een WW-uitkering aanvragen

95% van de aanvragen voor een uitkering verlopen digitaal. Alleen personen die niet overweg kunnen met het digitale portaal, of niet beschikken over een internet verbinding, kunnen een aanvraag doen via een medewerker van het UWV. Met de DigiD code kun je een aanvraag indienen voor een WW-uitkering. Je hebt daarbij een aantal documenten nodig die je digitaal in moet dienen.

 • Een salarisstrook van je huidige of laatste baan
 • Je meest recente arbeidscontract
 • De gegevens van je bankrekening

Vervolgens zal de toetsing plaatsvinden. Vanaf de volgende werkdag kun je in de persoonlijke omgeving op het UWV portaal de voortgang volgen. In principe is de toetsing binnen vier weken voltooid waarna je de uitkering zult gaan ontvangen. Wanneer het UWV onvoldoende informatie heeft zal er telefonisch contact worden opgenomen voor aanvullende gegevens.

Bij de aanvraag van een WW-uitkering is de eerste stap jezelf registreren als werkzoekende en vervolgens dien de aanvraag voor de uitkering in. De eerste registratie duurt ongeveer dertig minuten en verloopt via een digitaal invulformulier. Als je dit formulier niet in één keer in kunt vullen kun je dit later hervatten. De reeds ingevoerde gegevens worden opgeslagen. Wanneer je ziek bent, een handicap hebt of zwanger bent kom je in aanmerking voor een ander type uitkering. De WW-uitkering is bestemd voor mensen die actief op zoek zijn naar een nieuwe baan.

Wat zijn de voorwaarden voor een WW-uitkering?

Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je mag zelf niet de reden zijn voor je werkloosheid.
 • In de afgelopen 36 weken moet je minimaal 26 weken hebben gewerkt.
 • Je moet verzekerd zijn voor werkeloosheid. Als je in dienst bent bij een werkgever is dit waarschijnlijk het geval.
 • Als je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt kom je niet meer in aanmerking voor een WW-uitkering.
 • Je moet minimaal vijf uur per week minder arbeidsuren maken. Dus ook wanneer je niet volledig werkloos raakt kun je in aanmerking komen voor een WW-uitkering.
 • Je moet per direct beschikbaar zijn voor een nieuwe baan. Wees daarom voorzichtig met het aannemen van onbetaald werk, bijvoorbeeld een vrijwilligersfunctie. Dit is toegestaan maar een betaalde aanstelling heeft altijd voorrang.

Nieuwe regels vanaf 1 juli 2015

Op 1 juli 2015 zijn er nieuwe regels ingesteld betreffende werkloosheid. Personen die vanaf 1 januari 2016 werkloos zijn geworden vallen onder de nieuwe regelgeving. Dit zijn de voornaamste regels van deze nieuwe wetgeving:

 • De maximale termijn voor een WW-uitkering wordt stapsgewijs verkort. Voor 1 juli 2015 lag de maximale duur op 38 maanden, op 1 april 2019 zal deze nog 24 maanden bedragen. De termijn wordt de komende jaren afgebouwd.
 • De werkgever mag de WW-termijn tot maximaal 38 maanden verhogen, dit wordt in de CAO van de organisatie opgenomen.
 • De eerste tien jaar bouw je voor elk gewerkt jaar één maand recht op een WW-uitkering op. Na de periode van tien jaar bouw je voor elk aanvullend jaar een halve maand extra op. De rechten die voor 1 januari 2016 zijn opgebouwd blijven tellen als één maand per jaar.
 • Als de werkgever je niet meer kan betalen kan er een uitkering wegens betalingsonmacht worden uitgekeerd. Dit is een uitkering voor maximaal dertien weken vanaf de opzegdatum en voor een periode van maximaal zes weken tijdens de opzegtermijn.
 • Niet uitgekeerd vakantiegeld en pensioen wordt voor een periode van maximaal één jaar uitgekeerd door het UWV.

Werk zoeken

Na toekenning van een WW-uitkering via het UWV is het zaak zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden. Wacht niet met het zoeken tot de WW-uitkering toegekend is, direct na registratie bij het UWV kun je via werk.nl op zoek gaan naar een nieuwe baan. Via deze website worden vele vacatures van verschillende bedrijven en uitzendorganisaties geplaatst. De eerste drie maanden ben je zelf verantwoordelijk voor het sollicitatieproces. Als je na drie maanden nog geen nieuwe baan hebt gevonden zul je uitgenodigd worden deel te nemen aan een training. Het UWV verwacht dat je minimaal vier maal binnen een periode van vier weken solliciteert op een nieuwe baan. Jouw profiel en voortgang kun je beheren via de Werkmap.

Werkmap voor werkzoekenden

Via de website van werk.nl kun je direct inloggen op Mijn Werkmap waar je toegang hebt tot je persoonlijk profiel. Je kunt hier je persoonlijke CV plaatsen, op zoek gaan naar vacatures en direct solliciteren. Er worden diverse programma’s en cursussen aangeboden die je helpen bij het zoeken naar een geschikte baan.

Naast zoeken naar werk is de Werkmap ook de plaats om jouw WW-uitkering te beheren. Je kunt hier diverse wijzigingen, taken en sollicitaties bijhouden. Ook kun je direct informatie en documenten uitwisselen met medewerkers van het UWV. Je kunt inloggen op Mijn Werkmap met DigiD. De Werkmap van het UWV is ook te gebruiken wanneer je een een bijstandsuitkering ontvangt.

Samenvattend

Wanneer je werkloos wordt is het zaak je zo snel mogelijk in te schrijven bij het UWV voor een WW-uitkering. Je registreert je als werkzoekende en kunt daarna een WW-uitkering aanvragen. Vanaf de registratie wordt je verwacht actief op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Dit kun je bijhouden in je persoonlijke Wermap op Werk.nl. Vanaf 1 juli 2015 zijn er een aantal nieuwe regels ingevoerd die van invloed zijn op de termijn van een WW-uitkering.