UWV ziet arbeidsmarkt herstellen in 2016

uwv ziet arbeidsmarkt herstellen in 2016Het UWV heeft een rapport opgesteld waarin veel positieve signalen te vinden zijn wat betreft de arbeidsmarkt in Nederland. Er zoeken minder mensen naar een baan, er zijn meer vacatures en minder mensen bevinden zich in een uitkeringssituatie. Toch zijn er een aantal kanttekeningen te plaatsen die zorgwekkend kunnen zijn voor de toekomst. Meer informatie over uitkeringen of neem contact op de klantenservice van het UWV via UWV contact.

Inhoudsopgave

  1. Banenontwikkeling
  2. Minder WW uitkering
  3. Vluchtelingen en Statushouders
  4. Op de goede weg

Banenontwikkeling

Er zijn verschillende bedrijfstakken die in 2016 meer banen gaan opleveren. De sector die daar met kop en schouders bovenuit steekt zijn de uitzendbureaus. Die maken een groei van meer dan 10% mee in 2016. Uitzendwerk is vaak tijdelijk werk. Wegwerpbanen waarmee de werkgever in kan spelen op periodiek drukke periodes. Dat zijn geen banen die een toekomstperspectief bieden aan werknemers, het zijn geen contracten waar je een hypotheek mee kunt afsluiten. Het kan een goede opstap zijn voor jonge werknemers, de vraag is of ze daarna door kunnen stromen naar vast werk.

Ook voor de detailhandel is een stijging van banen ingecalculeerd. Met het omvallen van grote winkelketens lijkt dit een aparte prognose. Na een faillissement is de kans groot dat er bij een doorstart nieuwe, tijdelijke contracten worden opgesteld. De groei in vervoer is wel te verklaren met de opkomst van winkelen via internet. In de retail sector vindt een grote verschuiving plaats in het aanbod van werk.

Minder WW uitkering

Vorig jaar daalde het budget voor WW uitkering al met een half miljard naar 20,9 miljard euro. De prognose is dat er in 2016 nog een kwart miljard extra wordt uitgespaard. Dat is goed nieuws voor de staatskas. Daarbij wordt niet vermeld of deze afname ook geldt voor bijstandsuitkeringen die worden verzorgd door de gemeente en buiten het UWV budget vallen. Als mensen van een WW uitkering doorstromen naar een bijstandsuitkering is er per saldo geen winst behaald.

Vluchtelingen en Statushouders

Er komen veel vluchtelingen en statushouders naar Nederland. Los van de politieke effecten en onderbuikgevoelens zorgt dit voor wijzigingen in arbeid en uitkeringen. Op dit moment moet er opvang worden gecreëerd voor vluchtelingen, mensen moeten worden opgevangen en begeleid. Daarmee is er tijdelijk extra werkgelegenheid voor autochtonen. Asielzoekers worden niet aangemerkt als werkzoekenden. Als deze over enkele jaren een verblijfsvergunning toegekend krijgen komen ze wel op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd zullen de banen in de noodhulp afnemen waardoor er een grotere druk kan ontstaan op de werkgelegenheid.

Op de goede weg

In 2013 was er een dieptepunt in het aanbod van banen, sindsdien is er een stijgende lijn in de werkgelegenheid. Dat is een positieve ontwikkeling en die mag zeker genoemd worden. Aan de andere kant mag een kritische blik ook niet ontbreken; wat is de duurzaamheid van de nieuwe banen, welke arbeidsvoorwaarden staan er tegenover en welk traject bestaat er na 2016?

De tijd van vast dienstverband lijkt grotendeels voorbij. Dat is niet per definitie negatief, een flexibele arbeidsmaatschappij kan veel voordelen bieden voor een veerkrachtige economie. Het is wel een nieuwe financiële situatie waarbij met name senioren een grotere uitdaging krijgen op de arbeidsmarkt, en waar jongeren moeite hebben een vaste aanstelling te verwerven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *